Modernizarea Procedurilor de Înmatriculare Auto în 2023: Schimbări Semnificative în Formalități

Cu fiecare an ce trece, procedurile birocratice evoluează și, începând cu anul 2023, această evoluție nu a ocolit nici înmatriculările auto din România. Ca o companie specializată în înmatriculări auto din București, vom adresa, în acest context, particularitățile specifice capitalei și județului Ilfov. Deși anumite aspecte se pot aplica la nivel național, fiecare unitate are propriul său mod de operare. Scopul nostru este să vă ținem la curent cu toate detaliile procedurii de înmatriculare auto, iar informațiile prezentate mai jos sunt actualizate până la data de 18 octombrie 2023.

Ce se schimbă în procesul de înmatriculare auto în 2023?

Cu jumătate de an în urmă, am publicat mai multe articole legate de subiectul înmatriculărilor auto, inclusiv un ghid detaliat pentru vânzarea legală a unui autovehicul în 2023. În continuare, vom explora modificările aduse de către DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) pentru anul curent.

Noutăți la DRPCIV pentru Înmatricularea Auto în 2023

Această entitate este ultima etapă în procesul de înmatriculare a unui autoturism. Fiecare direcție de înmatriculare din județ trebuie să respecte regulamentul de bază. În București, punctul de lucru pentru înmatricularea mașinilor se găsește pe șoseaua Pipera, deservind atât rezidenții din Ilfov, cât și pe cei din București.

Proceduri Modificate pentru 2023 la DRPCIV:

Prezentarea Plăcuțelor de Înmatriculare Auto la Ghiseu: Din ianuarie 2023, la înmatricularea unui autovehicul, este obligatorie prezentarea plăcuțelor de înmatriculare la ghiseu, indiferent dacă acestea vor fi schimbate ulterior. În cazul înlocuirii, plăcuțele vechi trebuie predate agentului de poliție.
Numele Proprietarilor nu va mai fi Trecut în Cartea Auto: Începând cu mai 2023, numele noilor proprietari nu vor mai fi consemnate în cartea auto. Acest aspect este detaliat într-un articol dedicat care explică modificările survenite.
Eliminarea Foiței de Înmatriculare din 2023: Documentul care a fost odată esențial în procesul de înmatriculare a fost eliminat din procedură începând cu 2023. Foița de înmatriculare, care se completa doar pe calculator, nu mai este necesară și nu se mai solicită de către poliție sau direcțiile de taxe și impozite.

Ce aduce nou Registrul Auto Roman (RAR) în 2023 pentru Înmatricularea Auto?

Registrul Auto Roman este o instituție centrală în procesul de înmatriculare, mai ales pentru mașinile achiziționate din afara României. Începând cu 2023, procedura la RAR a suferit câteva modificări semnificative.

Modificări la RAR pentru Înmatricularea Auto în 2023:

Necesitatea Prezentării COC-ului pentru Mașinile Fabricate După 2018: Începând cu anul 2023, un nou regulament impune prezentarea Certificatului de Conformitate European (COC) pentru mașinile fabricate după 2018. Acest document, eliberat de producător, conține date tehnice esențiale despre vehicul.
Obligativitatea Prezentării Facturii sau Contractului de Achiziție: Începând cu 2023, este necesar să prezentați factura sau contractul de achiziție la RAR. Aceste documente demonstrează proprietarul autovehiculului și sunt esențiale pentru procesul de înmatriculare. În cazul în care proprietarul este reprezentat de un mandatar, acesta trebuie să atașeze o procură sau delegație la dosar.

Inovații la Instituțiile de Taxe și Impozite pentru Înmatricularea Auto în 2023

Deși direcțiile de Taxe și Impozite păstrează aceeași listă de documente pentru înregistrarea auto, modul de depunere a acestora a fost digitalizat pentru mai multe centre din cadrul instituției. În 2023, majoritatea punctelor de taxe din București au platforme online.

Diferențe în Înregistrarea Auto la Direcția de Taxe și Impozite în 2023:

Depunere Documente Online pentru Anumite Centre: În 2023, unele centre de Taxe și Impozite permit depunerea online a documentelor pentru înregistrarea auto. Această procedură trebuie efectuată în instituția fiscală aferentă domiciliului.

În concluzie, acestea sunt noile reglementări pentru înmatricularea auto în 2023, cu modificări semnificative la DRPCIV, RAR și instituțiile de Taxe și Impozite. Păstrăm un dialog deschis și informat, ținându-vă la curent cu toate schimbările. Vă mulțumim pentru atenție!